Академиите Корвър предлагат тренировки, базирани изцяло на собствената си методика. Важно е да се знае, че Корвър не е отбор – това, което Корвър предлага са допълнителни и индивидуални занятия към тренировъчния процес, който играчите вече провеждат в своя тим.

Академиите Корвър присъстват в над 45 страни по света и са познати под името COERVER PERFORMANCE ACADEMY. Основната им цел е да развият таланта и техническите качества на състезателите. Това става чрез прилагането на специално разработена методика, която се базира на световноизвестната Пирамида на Корвър:

Пирамидата на Корвър се състои от 6 нива. Всеки играч се катери постепенно към върха, като е необходимо да придобие дадени умения, преди да продължи пътя си нагоре. Дясната част на пирамидата показва техническите умения, докато лявата част изобразява психологическия компонент, който съответства на даденото техническо умение. Нека разгледаме пирамидата по нива:

1. КОНТРОЛ ВЪРХУ ТОПКАТА (Ball Mastery) – от тук започва всичко. Всеки състезател трябва да умее да контролира топката по безупречен начин, ако иска да прогресира и успее във футбола. Основен принцип на Корвър е за всеки играч да има по 1 топка по време на тренировка. Задължително се работи и с двата крака. Психологическият компонент, който е важен, когато работим за контрол върху топката, е Концентрация (Concentration).

2. ПОЕМАНЕ И ПОДАВАНЕ (Receiving and Passing) – умения, които са следващата крачка в развитието на всеки футболист. Работи се както върху точността на подаването, така и върху проявата на креативност в отиграванията. Тук Комуникацията (Communication) е основният психологически компонент. Все пак подаването на топката е вид комуникация.

3. ИГРА ЕДИН НА ЕДИН /във фаза атака и защита/ (1v1 Attack + Defense) – това е умение, което често прави разликата между посредствените и великите играчи. Умение, което ще става все по-ценно във футбола. При все по-добрите и отлично групирани защитни линии в съвременния футбол, играчите ще трябва да използват все по-голямо разнообразие от финтови движения, за да създават празно пространство за себе си и съотборниците си. Психологическият компонент, който трябва да развием, за да сме успешни при игра 1 на 1 е Самочувствието  (Confidence).

4. СКОРОСТ (Speed) – едва след като сме овладели първите 3 нива от пирамидата, можем да започнем да работим и за скорост. В това число слагаме и динамиката и темпото на игра, които са едни от най-големите проблеми в българския футбол – от юношеско ниво до мъжки футбол. Психологическият компонент, който спомага за развитието на бързината е Съревнованието (Competition).

5. ЗАВЪРШВАНЕ (Finishing) – овладяването до съвършенство на това умение кара отборите да плащат умопомрачителни суми за трансфери на играчите, които са го постигнали. В ситуациите, при които трябва да завършим атаката на нашия отбор, ще са необходими добър контрол на топката, концентрация, понякога добра игра 1 на един, самочувствие и скорост. Всичко това вече трябва да е отлично овладяно, ако следваме Пирамидата на Корвър. Тук психологическият компонент, върху който трябва да работим е Креативността (Creativity).

6. ОТБОРНА ИГРА (Group Play) – след като сме изградили себе си като играчи, тогава вече можем и трябва да се научим да играем за отбора. Фокусът на Корвър тук е върху играта на малки групи от играчи. Специално внимание се обръща на контраатаките, тъй като това е елемент, който ще става все по-важен в съвременния футбол. На този етап от развитието си играчите трябва да се научат да мислят като едно цяло, затова и  психологическият компонент, който Академия Корвър развива успоредно с отборната игра e Взаимодействието (Co-operation).

Освен по основната пирамида, Корвър работи и по 2 допълнителни. Първата от тях е така наречената Пирамида на движенията. Изкачвайки се по нея, играчите работят основно за игра 1 на 1. Основата на пирамидата се състои в това те да знаят кога и по какъв начин е най-добре да сменят посоката на дрибъла. След това се учат на различни залъгващи движения със спиране и тръгване, а достигайки върха, се овладяват различни финтове, специално подбрани от Корвър:

Втората допълнителна пирамида е за ориентир на треньорите и състезателите. На базата на нея се определя нивото на групата и се подбират подходящи упражнения и домашно:

Важно е да се знае, че всички тези пирамиди и изкачването им не е случайно. Във всеки етаж на всяка пирамида се крият десетки, а понякога и стотици упражнения специално създадени от Корвър. Треньорът преценява в зависимост от нивото на състезателите кои упражнения да избере за всяка тренировка. Ние не разчитаме на импровизация, а работим по Корвър – холандската методика, използвана от едни от най-великите клубове в света.

За финал Ви представяме и последният елемент, по който един състезател се придвижва, участвайки в индивидуалните ни занятия: Мостът на Корвър. Идеята тук е, че всяко упражнение трябва да има градация. Характерно тренировките обикновено започват с някакъв вид упражнение за контрол на топката (Ball Mastery – в Корвър имаме над 100). След това се предвижваме към пасивна съпротива, активна съпротива, увеличаваме скоростта, увеличаваме интензитета и т.н. Това се прави с цел да се изкарат състезателите постепенно извън зоната им на комфорт и да се вкарат в стресова за уменията им среда. Ако един играч се намира в зоната си на комфорт – той не расте. Ако сложим един играч в прекалено сложна ситуация прекалено бързо – той не расте. Изключително важно е да знаем точната дозировка и как постепенно да изправяме играчите пред различни предизвикателства. Нашите треньори са научени на всичко това и непрекъснато минават допълнителни обучения и опресняване на знанията.

Всички треньори, които работят в Академия Корвър са специално подбрани и преминали детайлно обучение от чуждестранни специалисти. Те следват основните принципи на Пирамидата на Корвър и използват базата данни от упражнения, с които Корвър разполага.

Играчи като Гaрет Бейл са избрали Корвър, за да подобрят играта си в своите юношески години! 9 от играчите в Японския национален отбор, който достигна до осминафиналите на последното световно първенство в Русия, са преминали през академии на Корвър в Япония! Синът на Патрик Клуйверт, Джъстин, е взимал допълнителни тренировки в Корвър академия в Холандия, докато е тренирал в Аякс! Малко след навършване на 19 годишна възраст, той премина в Рома за 18 милиона евро!

Едни от най-добрите играчи в света и техните родители са избрали футболна методика номер 1 в света – Корвър.  Вече това е възможно и в България! Ако искате да станете част от нашето семейство и да започнете тренировки в академията, не се колебайте да се свържете с нас!

*Поради спецификата на методиката Корвър, максималният брой деца, с които всеки треньор работи по време на тренировка е 6. Целта е да се обърне индивидуално внимание на всеки състезател. Поради тази причина местата са ограничени и не можем да гарантираме, че всяко дете ще може да се запише в Академия Корвър.

КЪДЕ И КОГА?

Към момента тренировките са преустановени. Моля следете фейсбук страницата ни за информация.

Корвър
Coerver